Eko vožnja

Eko vožnja

Upravljajte svojom potrošnjom goriva

Marka DS osmišljava svoja vozila brinući se oko njihovog utjecaja na naš okoliš. Smanjenje potrošnje goriva dio je tog pristupa, a vozilo koje ste kupili (ili koje ćete kupiti) odraz je najnovijeg ostvarenog napretka.

Nadalje, u ovoj ćete rubrici pronaći savjete i primjere dobre prakse koji će vam pomoći u upravljanju vašom potrošnjom goriva. Ove jednostavne preporuke odnose se na uporabu i servisiranje vašeg vozila, kao što je način vožnje, važan aspekt u uštedi goriva koja tako može narasti do 15 %.

Pažljivo pročitajte ovaj dio kako biste za uporabu vašeg vozila manje plaćali na benzinskoj crpki. Savjete smo razvrstali prema redu važnosti u pogledu prosječne uštede koja se može ostvariti kroz dugoročnu uporabu.

 

Uvijek se koristite odgovarajućim stupnjem prijenosa

 

Vožnja u odgovarajućem stupnju prijenosa jednostavan je način optimiranja potrošnje goriva. Ako gustoća prometa i sigurnost katkad prisiljavaju na vožnju pri stalnoj brzini, često je moguće smanjiti broj okretaja.

Ne oklijevajte koristiti se ručnim mjenjačem uz najviši mogući stupanj prijenosa. Ako je vaše vozilo opremljeno pokazateljem promjene stupnja prijenosa, što je češće moguće koristite se preporučenim stupnjem prijenosa. Motor koji radi s nižim brojem okretaja troši manje čak i ako vam se čini da se teže kreće.

S ručnim mjenjačem ili automatskim mjenjačem, prijenosi stupnjeva se automatizmom prilagođavaju načinu vožnje. Koristite se tom funkcijom kada god možete za što fleksibilniju vožnju. Ubrzavajte umjereno, a potrošnja goriva automatski će se optimizirati odabirom najprikladnijeg stupnja prijenosa.

Pri brzini od 50 km/h, vožnjom u petom umjesto u trećem stupnju prijenosa omogućuje se između 20 i 25 % uštede goriva. To je dobar savjet za štednju goriva uz dodatnu akustičnu udobnost. Prilikom zaustavljanja vašeg vozila (npr. na semaforu), ne čekajte u prvoj brzini pritišćući papučicu spojke. Neka vaš mjenjač bude u praznom hodu. Na taj način izbjeći ćete nepotrebnu uporabu vaše spojke. S druge strane, ako je vaše vozilo opremljeno funkcijom „Stop & Start”, motor će se automatski isključiti, što je važan faktor za smanjenje potrošnje u gradskoj vožnji.

 

Vozite smireno i umjerenom brzinom

 

Stalnim ubrzavanjima i kočenjima, koja su znak nervozne ili agresivne vožnje, nepotrebno se povećava vaša potrošnja goriva. Držanjem premalenog razmaka od vozila koje je ispred vas opterećuje se vaš motor i vaše kočnice, osobito u gradskoj vožnji. Vožnjom pri visokoj brzini znatno se povećava potrošnja vašeg vozila.
Vozite pri stalnoj brzini što je više moguće te držite razmak od vozila koja su ispred vas. Ako je vaše vozilo opremljeno regulatorom ili limitatorom brzine, koristite se njime čim možete voziti pri stalnoj brzini.

Kada morate zakočiti, ne kočite u posljednjem trenutku, već se češće koristite kočenjem motora (prirodnim gubljenjem na brzini kada u potpunosti maknete nogu s papučice gasa, čime se omogućuje nulta potrošnja goriva) tako da s kočenjem započnete ranije. Kako biste u najvećoj mogućoj mjeri tijekom vožnje predvidjeli situacije u prometu, gledajte daleko ispred sebe. Na primjer, prilagođavajte brzinu i predvidite usporavanje kako biste maksimalno izbjegli zaustavljanje na semaforu. Vozite umjerenom brzinom kako biste manje trošili. Ukratko, vozite fleksibilno kako biste uštedjeli novac.

 

Vozite bez prekomjernog tereta

Što je vaše vozilo teže, motor više radi kako bi ga pokrenuo te stoga troši i više goriva.

Maksimalno izbjegavajte prijevoz nepotrebnih, osobito teških predmeta te ih prevozite u najvećoj mjeri u unutrašnjosti vašeg vozila. Teret na krovu pridonosi štetnim učincima s obzirom na to da vozilo gubi na aerodinamičnosti.

Ne upotrebljavajte krovnu kutiju ako postoji drugo rješenje. Vodite računa o tome da je uklonite čim vam više nije potrebna.

 

Redovito provjeravajte tlak u gumama

 

Ako vam je tlak u gumama prenizak, njihov otpor kotrljanja je viši od uobičajenog. Motor opet više radi, čime se povećava potrošnja goriva. Guma u kojoj je tlak prenizak pretjerano se zagrijava, smanjuje vozne osobine te se može oštetiti i čak puknuti. Sustav kontrole zraka u gumama, kojim su naša vozila sve više opremljena, važna je pomoć, no ne može zamijeniti redovitu kontrolu.

Promjene temperature prirodno utječu na promjene tlaka u gumama, na primjer, tlak se smanjuje s padom temperature zraka (prijelaz s ljeta na zimu). Stoga se sjetite redovito provjeriti i prilagoditi tlak u vašim gumama, osobito prilikom znatnih padova temperature, ali i onda kada vašim vozilom prevozite teži teret. Zbog vlastite sigurnosti, poštujte razinu tlaka koju za hladne gume preporučuje proizvođač.

Uporabom „zimskih” guma znatno se povećava otpor kotrljanja prilikom vožnje po suhom tlu. One pridonose vašoj sigurnosti u lošim vremenskim uvjetima, ali ih je potrebno ukloniti kada uvjeti vožnje to dopuštaju.

 

Planirajte vaša putovanja

Vaša potrošnja goriva povećava se kada vozite kroz dijelove grada u kojima su česti zastoji prometa te kada obavljate mnogo vožnji na kratkim udaljenostima. Gustoća prometa uzrokuje nervoznu vožnju, što je sinonim za stalna ubrzavanja i kočenja, čime se nepotrebno povećava vaša potrošnja goriva.

Planirajte i kombinirajte vaša putovanja kako biste maksimalno povećali isplativost. U najvećoj mjeri izbjegavajte vrijeme prometnih gužvi i dijelove grada u kojima su česti zastoji prometa. Optimirajte vaša putovanja smanjenjem ubrzavanja i kočenja kako bi vaše vožnje bile što protočnije.

Ako stojite u prometnim gužvama, ne oklijevajte odmah ugasiti motor vašeg vozila. Također, kada se zaustavite kako biste nakratko obavili kupnju (kruh, novine itd.), gašenje motora treba vam biti refleksno. To je radnja koja uvijek rezultira uštedom goriva i smanjuje neugodnost koju pritom stvara prisutnost ispušnih plinova.

 

Vozite kako bi se vaše vozilo ugrijalo

Što je vaše vozilo hladnije, troši više energije za vožnju. Prilikom kratkih vožnji zimi, vaše vozilo može trošiti i do 50 % više. Nakon što ste pokrenuli vaš motor, ne čekajte da se ugrije u sporijoj vožnji, na primjer. Vozite razumnom brzinom čim možete. Vaše će se vozilo brže ugrijati dok vozite.

Moderna vozila osmišljena su da krenu bez pritiska na papučicu gasa, što je radnja kojom se troši gorivo, a koja ne pridonosi kretanju.

 

Vozite sa zatvorenim prozorima

Pri brzini iznad 50 km/h, aerodinamični otpor vašeg vozila znatno se mijenja ako su otvoreni krovni otvor ili prozori. Isto se događa vozilima s pomičnim krovom kao što su kabrioleti.

Uštedjet ćete gorivo ako vozite sa zatvorenim prozorima prilikom brže vožnje. Koristite se ventilacijskim sustavom kako biste rashladili kabinu vašeg vozila. Klimatizacija je učinkovitija pri većim brzinama.

 

Upravljajte sustavima koji mnogo troše

 

Sve električne sustave dostupne u vašem vozilu pokreće energija koju proizvodi motor. Stoga, što više upotrebljavate električnu energiju, trošite više goriva.

Općenito, budite razumni: ne ostavljajte električne uređaje uključene nepotrebno. Grijana sjedala, grijanje stražnjeg stakla ili na primjer ventilacija moraju biti ugašeni ili podešeni na najtočniju jačinu u skladu s vašim potrebama.

Klimatizacija crpi energiju motora. U slučaju velikih vrućina, potrošnja vašeg vozila može porasti za 25 % ako stalno rashlađujete kabinu. Upotrebljavajte klimatizaciju razumno, a ako imate automatski model, vodite računao tome da ga ne podesite na prehladnu temperaturu ili na temperaturu koja se znatno razlikuje od vanjske (ne više od 4 do 5°C). Osim uštede goriva, izbjeći ćete „temperaturni šok” prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

 

Redovito održavajte vaše vozilo

Loše stanje dijelova vašeg vozila (motor, mjenjač, klimatizacijski sustav, gume…) šteti njegovom optimalnom funkcioniranju te uzrokuje prekomjernu potrošnju vozila.

Ne možete sačuvati optimalne vozne osobine vašeg vozila ako ga redovito ne održavate kod profesionalnog mehaničara. Vodite računa o tome da upotrebljava dijelove i potrošne materijale (ulje, filtre zraka, gume) koje je odobrila, preporučila i testirala marka DS. Svaki sastavni dio vašeg vozila izrađen je, naime, prema detaljnim specifikacijama.

Motorno ulje, na primjer, služi podmazivanju, ali također pospješuje učinkovitost motora. Tako je u pogledu većine dijelova vašeg vozila. Klimatizacijski sustav u lošem stanju znatno povećava vašu potrošnju goriva. Održavanjem vozila u savršenom stanju rada možete samo profitirati jer će ono trošiti manje, bit će pouzdanije, a prilikom ponovne prodaje cijena će mu biti viša.

 

Razradite svoje vozilo za bolju vožnju

 

Vozilo koje ste kupili je novo. Bit će potrebno kraće razdoblje kako bi se razradilo te kako bi njegove vozne osobine bile 100 % učinkovite.

Potrošnja goriva vašeg vozila bit će optimalna nakon ukupne prijeđene udaljenosti između 3000 i 5000 kilometara.

Ukratko, svjesno razradite vaše vozilo kako biste postigli najveću učinkovitost, čime ćete uštedjeti novac.